Zebra terv – Fókuszban a gyalogosok

Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2021. május 11-13. között meghirdeti a “Zebra terv” elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzést, azzal a céllal, hogy a gyalogosok – mint védtelen közlekedők – biztonságára helyezze a hangsúlyt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén lévő valamennyi rendőrkapitányságon kijelölésre kerültek azok a gyalogos-átkelőhelyek, ahol jelentős a közúti forgalom és a forgalmat fényjelző készülék szabályozza. A közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú kijelölt gyalogos-átkelőhelyek környezetében fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. Az akció kiterjed mind a gyalogosok, mind az átkelőhelyet megközelítő járművezetők közlekedésének ellenőrzésére.
 
Az ellenőrzés célja a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságának növelése, és a közlekedési balesetek megelőzése.
 
A Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a következőkre hívja fel a közlekedők figyelmét:
 
  • A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket megközelítve a járművezetők lassítsanak, körültekintően mérjék fel a közlekedési szituációt, és biztosítsanak áthaladási elsőbbséget a gyalogosoknak!
  • A gyalogosok sokszor figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét. Előfordul, hogy a jelzőlámpa tilos jelzése ellenére átszaladnak az úttesten, illetve szabálytalanul, balesetveszélyes helyen kelnek át az úttesten.
  • A gyalogosok közül különösen veszélyeztetettek a gyermekek és az időskorúak. Esetükben még körültekintőbben kell eljárni, a járművezetőknek türelmesen végig kell várni, amíg átérnek a túloldalra!
  • Azok a kerékpárosok, akik a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpáron ülve hajtanak át, és nem szállnak le a járműről, szabálysértést követnek el.
 
Kérjük, hogy ne csak ezeken a napokon, hanem az év minden napján mind a gyalogosok mind a járművezetők a közlekedési partnerséget figyelembe véve közlekedjenek!
 
…hogy mindenki hazaérjen!
Szoljon hozzá!
Hirdetés

Ez is érdekelhet