LEZÁRULT A CSAPADÉKCSATORNA-HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE PROJEKT TÖRÖKSZENTMIKLÓSON

A TOP-2.1.3-15-JN1-2016-00019 azonosítószámú Törökszentmiklós csapadékcsatorna-hálózat fejlesztése című projekt célja a város belterületi csapadékvíz elvezetési, -gazdálkodási rendszerének további fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizeink minőségének javítása, a további környezeti káresemények megelőzése volt. A fejlesztés célja a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezése és a település belterületének védelme.

Törökszentmiklós Városi Önkormányzat fontosnak tartotta továbbá a vizek helyben tartásának megvalósítását a meglévő Bicskás-tó (tározó) felújításával, felületének megnövelésével. A tó alkalmassá vált mind a rendkívüli áradások, felhőszakadások kártételei elleni védekezésre, mind a lokális vízvisszatartásra, jóléti és ökológiai célokat hasznosításokat is támogatva. Ennek népszerűsítésére tájékoztató és szemléletformáló programokat valósított meg a projekt ideje alatt.

Image212
Projekt tevékenységek:

a.) Az un. B-1-0-0 öblözet torkolatában meglévő csapadékvíz-átemelő gépészeti átalakítása, a meglévő elhasználódott szivattyúk kiváltása elektromos automata búvárszivattyúk beépítésével, 3 x 150 = 450 l/s teljesítménnyel. A szivattyútelep gépcseréjével egyrészt az automatizálást biztosítjuk, ami az árvízcsúcs-csökkentő Bicskás tavi tározókapacitások kihasználását teszi lehetővé, másrészt a korszerű szivattyúk áramfelvétele jelentős energia megtakarítást eredményez

b.) Az átemelőtől a Bicskás tóig egy 130 m hosszú, Æ1,20 m-es zárt csatorna építése.

c.) A Bicskás tó kikotrása és 4800 m3 tározókapacitással, ami elegendő az öblözet megfelelő víztelenítéséhez.

d.)   A Templom utcán Æ1,0 m-es zárt csatorna építése a Bicskás tó és a Vásárhelyi út között 410 m hosszban.

e.)   Zárt csatorna építése Æ1,0 m-es mérettel a Templom utca és a Báthori utca között 330 m hosszban.

 

A 2017. június – 2020. november között megvalósult projekt bruttó 337 500 000 Ft támogatásban részesült, a támogatás mértéke 100%.

Projektazonosító: TOP-2.1.3-15-JN1-2016-00019

Olvasható Törökszentmiklós Város honlapján

Szoljon hozzá!
Hirdetés

Ez is érdekelhet