ISMÉT AKCIÓBAN AZ UNOKÁZÓS CSALÓK 

Az elkövetők, nem csak unokának, hanem a sértett lányának, vagy épp fiának is kiadhatják magukat!

forrás:police.hu

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az elmúlt napokban egy hölgyet azzal hívtak fel a csalók, hogy lánya bajba került. Egy magát ügyvédnek kiadó férfi közölte vele, hogy a lányát letartóztatták, mivel két személynek segített egy gyanús csomagot feladni, így akár börtönbüntetés várhat rá. A sztori igazolására még a nő lányának szerepét is magára vállalta az egyik elkövető, aki kétségbeesett síró hangon szólt a telefonba és kérte segítségét.  Elmondták, hogy sürgősen készpénzre van szükség, hogy megoldják a helyzetet, még taxit is küldenek érte, hogy mielőbb megkaphassák azt. A hölgy csak másnap hívta fel a lányát és döbbent rá, hogy csalás áldozatává vált.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az úgynevezett ”unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon veszik fel a kapcsolatot. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (vagy gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, vagy tartozása van, vagy letartóztatásba került akár külföldön), és sürgősen pénzre van szüksége. Nagyon gyakran azt mondják, hogy elküldik egyik ismerősüket, vagy egy taxit a pénzért, vagy ékszerért, mivel a közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, vagy más rokon.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Bontsa a vonalat és hívja fel a „bajba jutott” rokont! Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját az Ön által ismert hívószámon!
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
    „pl. Mikor találkoztunk utoljára? Mikor születtél? Hány testvéred van? Merre laknak anyáék/apáék/fiadék/lányodék?” stb.
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
  • Legyen gyanús, ha egy idegent, vagy taxit akarnak küldeni a pénzért, vagy értékekért!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

forrás police.hu

Szoljon hozzá!
Hirdetés

Ez is érdekelhet