„Ne add fel, add a szeretet hangjait”

A világ minden évben december 3.-án emlékezik meg fogyatékkal élő embertársainkról. Ezt a napot nyilvánította az ENSZ, a FOGYATÉKOS EMBEREK NEMZETKÖZI VILÁGNAPJÁvá, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Törökszentmiklóson több évtizedes múltra tekint vissza, az ehhez a naphoz is köthető, de az adventi időszak, és a karácsony üzenetét is magában hordozó „Ne add fel…, add a szeretet hangjait!” címet viselő gálaest. A cím tökéletes! Biztat, miközben felszólít. Fogyatékkal élőt, és egészségest egyaránt. Biztat, és felszólít, hogy higgyünk, bízzunk, szeressünk, vegyük észre a jót, a szépet, az értékeset. Mindenkiben. Törökszentmiklóson Sülye Károlyné Klárika – nyugalmazott Művelődési Ház igazgató – és Buzás Sándorné Jusztika – Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület elnöke – indították el ezt a gálaestet, mely a fogyatékkal élőkről szól, de nem csak sorstársaiknak, hanem nekünk, egészségeseknek is. A COVID-19 miatt két év kihagyás után idén ismét megtarthattuk a helyi és környékbeli hátrányos helyzetű csoportok Gálaműsorát, ahol rajtuk kívül hallhattunk még egy különleges koncertet. is. Ugyanis velünk voltak a budapesti Baltazár Színház színészei, valamint Kecskés Karina és Müller Péter Sziámi. Az 1998-ban alapított Baltazár Színház az egyetlen hivatásos színházi társulat Magyarországon, amelynek tagjai értelmi fogyatékos színészek. A társulat a magyar színházi élet jelentős részévé vált. A Baltazár Színház a színészek fogyatékosságait háttérbe szorítva, tehetségüket hangsúlyozva új utakat tör fel. A rendezvény fővédnöke idén is Markót Imre polgármester volt, a közönséget, séa fellépőket pedig Hajnal László, az IKK intézményvezetője is köszöntötte.

A cél a kezdetek óta nem változott, csak a bármilyen hátránnyal élők száma emelkedett. Ez az est róluk, és nekünk szólt, „egészségeseknek”. És hogy miért is indult útjára már sok-sok évvel ezelőtt a „Ne add fel…add a szeretet hangjait!” című gálaműsorunk? Olyan sokat beszélünk a hétköznapokban az elfogadásról, a szeretetről, és hogy mindenki értékes, de mindezek alkalmazása már nem megy annyira olajozottan. Esetenként megbámulunk egy down kóros gyermeket, vagy egy testi fogyatékkal élőt, de azt, ami bennük lakozik, azt nem ismerjük. Nem csak különböznek tőlünk, hanem sok mindenben hasonlóak, mint mi. Sírnak, nevetnek, szeretnek, szeretnék, ha szeretnék őket, csodálatosan énekelnek, vagy mondanak verset, netán elképesztő színészi tehetséggel rendelkeznek, irigylésre méltón bánnak a fakanállal, vagy kitűnő ritmusérzékük, kézügyességük van…Ezt mutatták meg nekünk 2022. december 2 – án. Az élet minden területéről, és mindenféle hátrányos helyzettel érkeztek hozzánk – legyen szó gazdasági, szociális, egészségügyi hátrányról, gyerekek, fiatalok, és idősek egyaránt. Köszönjük nekik, és felkészítőiknek, hogy 2 év kihagyás után is ugyanolyan lelkesedéssel készültek, és szívüket-lelküket beletették a produkciókba. Láthattunk komoly, vicces, és megható műsorszámokat, és biztosak vagyunk benne, hogy „Kapocsos” Katika is büszke ránk!

Köszönjük: a budapesti Baltazár Színház színészeinek, valamint Kecskés Karina és Müller Péter Sziáminak a fantasztikus koncertet, a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületnek, az isteni finom mézest. Az Esély Klub tagjai csodálatos vendéglátók voltak, Tyukodiné Baktai Erzsébet pedig szintén sok-sok mézest sütött. Mindezt azonban nem tudtuk volna megvalósítani támogatóink nélkül: Törökszentmiklós Városi Önkormányzat, Dancza Anikó, és Bihari József önkormányzati képviselő, Béres Gyógyszergyár Zrt. J- N – Sz M. – i Tiszaág Integrált Szociális Intézmény – az ő ellátottjaik készítették azokat az ajándékokat, amit minden fellépő megkapott – Pro Bibliotheca Alapítvány, Szőke –Papír- Kreatív Kft, Bontovics Mihály, Bohács Bt.

Fellépőink: Buzás Sándorné Jusztika, Hunyadi Mátyás Ált. Iskola Sajátos nevelési igényű gyermek tagozata, Szolnoki Liget Otthon lakói, Tiszaág – „Angolkert” otthon lakói, Bánhalmáról a Fenyves Otthon lakói, és igaz csak videón keresztül, de velünk volt Turba Gabriella is.

Köszönjük mindenkinek!

A teljes műsor megtekinthető
Szoljon hozzá!
Hirdetés

Ez is érdekelhet