„Hogy ne csak a Mikulást vegyük észre”

A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai „Hogy ne csak a Mikulást vegyük észre” közlekedésbiztonsági akciót hajtottak végre Törökszentmiklós belterületén az egyik bevásárló központ előtti kerékpárút mellett 2022. december 6-án az esti órákban.

Az akció célja: a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők láthatóságának javítása, valamint a téli közlekedési viszonyokra történő felkészülés elősegítése és a járművezetők figyelmének felhívása a kivilágítottság fontosságára és a megváltozott időjárási körülmények közötti vezetéstechnikára. Az akció kiemelt ellenőrzési szempontja a járművek előírás szerinti felszereltsége, kivilágítása volt.

A rendőrök a program során láthatóságot elősegítő eszközöket ajándékoztak az ellenőrzött állampolgároknak.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat, ezért a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel a biciklizők figyelmét:

  • Csak olyan kerékpárral vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyek a kötelező tartozékokkal fel vannak szerelve!
  • Fordítsanak kiemelt figyelmet a látás és láthatóság szerepére! A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói megnehezítik a közlekedést, ami nagyobb odafigyelést vár el a járművezetőktől. A gépjárművek a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre.
  • Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.
  • Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.
  • Annak ellenére, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni! Az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő, de a közlekedési helyzetekre reagálást a legkisebb mérték is befolyásolja. Amennyiben valaki a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban ül kerékpárra (akár szeszes ital fogyasztása miatt), akkor szabálysértést követ el.
  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést.
  • Bizonyos körülmények között megengedett személy szállítása kerékpáron, viszont szigorú szabály vonatkozik a szállítás módjára, és arra, hogy hány éves személy vihet mást. Kétkerekű kerékpáron kizárólag pótülésen (biciklire szerelhető gyermekülés) lehet a járművet nem hajtó 10 évnél fiatalabb gyermeket szállítani. Ez esetben a kerékpárosnak legalább 16 évesnek kell lennie.
  • A kerékpárosoknak fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a bicikli könnyen felborulhat, ha egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette. Az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet.
  • Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.

Hogy mindenki hazaérjen!

Szoljon hozzá!
Hirdetés

Ez is érdekelhet