„Az Igazság Szabadsága” mottóval rendeztek a hétvégén Lengyel-Magyar Napokat Törökszentmiklóson.

„Az Igazság Szabadsága” mottóval rendeztek a hétvégén Lengyel-Magyar Napokat Törökszentmiklóson. A 3 napos rendezvény az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódott. Az eseményen jelen volt a lengyel Ryglice város delegációja, mely település immár 15 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot Törökszentmiklóssal.
A programsorozat az Ipolyi Kulturális Központban október 21-én, pénteken ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét.
Marcin Sokolowski konzul köszöntőjében ’56 lengyel szimbólumáról, a könnyező galambról ejtett szót.
„Polak, Wêgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.” (Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát.) – ezekkel szavakkal kezdte beszédét Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere, majd röviden áttekintette a lengyel és a magyar nép 1000 éves kapcsolatának jeles eseményeit.
Bernard Karasiewicz, Ryglice város polgármestere elmondta, hogy sokat gondolkodott mi lehet a gyökere az 1000 éves lengyel-magyar barátságnak, de Markót Imre polgármester beszédét végighallgatva rájött arra, hogy a lényege az, hogy Lengyelországban és Magyarországon is ugyanúgy tanítják a történelmet, és ez nagyon fontos. Hozzátette, hogy nagyon sok lengyel-magyar házasság köttetett Ryglice templomában, próbáltak utánajárni, hogy Törökszentmiklósról kötött-e valaki házasságot arrafelé. A két település közötti kapcsolat előre jelezheti azt, hogy ha eddig nem is, a későbbiekben akár erre is sor kerülhet, de ha mégsem, akkor akár közös gazdasági tevékenységekhez vezethet. Beszédében biztosította a magyarokat arról, hogy a Lengyelországban elhunyt magyar katonák sírhelyét gondozzák, és kegyeletüket évről-évre leróják. Régen Bem József tábornok fűzte szorosabbra a kapcsolatokat a szolnoki és tarnow-i régió között, napjainkban Bali István és felesége teszi ugyanezt, melyet szeretettel megköszönt a lengyel városvezető.
A köszöntőket követően Kovács István akadémikus, polonista történész tartott összegző előadást az ’56-os lengyel-magyar eseményekről. Az előadó elmondta, hogy Törökszentmiklós már 1849 márciusában kötődött a lengyel történelemhez, hiszen a szolnoki csatát megvívó lengyel légió gyalogságot – amelyben két század szolgált -, itt egészítették ki a Debrecenből érkező három lengyel gyalogos századdal.
Az ünnepélyes megnyitó után a Markóczy Félix kiállító teremben a “140 éves Jász-Nagykun-Szolnok megye” címmel rendezett fotókiállítást Galsi Zoltán helytörténeti kutató adta át a nagyközönség számára.
A Kulturális Központ aulájában a lengyel-magyar napok alkalmából meghirdetett alkotópályázatra érkezett pályaműveket tekinthették meg a vendégek.
A pénteki nap programját a lengyel-magyar gálaest zárta, ahol Ryglice és Törökszentmiklós művészeti csoportjai szerepeltek.

Október 22-én, szombaton Tudományos Konferenciát tartottak a Városháza Dísztermében. Elsőként Varga Ákos ny. vezető történelemtanár “Lengyel – magyar történelmi vonatkozások”-ról tartott előadást, majd dr. Konrad Sutarski történész – az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Lengyel Kutató Intézet és Múzeum igazgatója “Lengyelország és Magyarország a keresztény Európa védőbástyái a múltban és jelenben” címmel tartott beszédet. ” Amíg világ a világ, a magyar és a lengyel mindig barát” címmel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei lengyel kapcsolatokról Bali István nyugalmazott vezető főtanácsos tartott prezentációt.
A konferencia után , A Magyar Szabadság Éve – 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat posztumusz ’56-os emlékérmet adományozott Pólyik Istvánné Veres Ilona, a forradalom törökszentmiklósi áldozata részére. Az emlékérmet a kitüntetett menye vette át.
Szintén ’56-os emlékérmet adományozott Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Bagi József részére, aki bár Kanadában él, az internetnek köszönhetően részese lehetett az ünnepségnek.
A délután folyamán Civil kavalkád várta a kikapcsolódni vágyókat a Kossuth téren, ahol bemutatót tartottak Ryglice és Törökszentmiklós csoportjai, zenekarai, a vendéglátásról pedig a helyi civil szervezetek gondoskodtak.
Az Ipolyi Kulturális Központban szombaton délután és este a zene vette át a főszerepet. Előbb Libisch Károly tartott Jazz-történeti előadást, majd Bakondi András , a Szabó Sándor – Major Balázs duó, végül Krzysztof Ścierański gitárkoncertje következett.

Október 23-án vasárnap az ’56-os emlékműnél tartottak megemlékezést, mely a magyar és a lengyel himnusszal kezdődött, ezután pedig a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola 10. évfolyamos diákjai tartottak ünnepi műsort. Zárásként Markót Imre polgármester osztotta meg gondolatait, amit a megemlékezés koszorúinak elhelyezése követett.A megemlékezésen résztvevők a Mindszenty szobornál is tisztelegtek a Forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai emléke előtt. Galsi Zoltán helytörténeti kutató mondott beszédet, majd Bernard Karasiewicz Ryglice és Markót Imre Törökszentmiklós város polgármestere koszorúzott.
2016. október 21-23. – 3 nap eseményei képekben.

H.Cs.

Szoljon hozzá!
Hirdetés

Ez is érdekelhet