Csillaghullás Törökszentmiklós fölött is

Augusztus  11-13 közötti éjjeleken ismét alkalmunk nyílt a fokozott Perseida-csillaghullás megfigyelésére. A jelenség, noha már-már unalomig ismert, és hirdetett, hiszen minden évben visszalátogatnak hozzánk, mégis sok ember kíváncsi rájuk.
Hiszen miért is ne áldozhatnánk estéinkből akár néhány percet e csodás égi jelenség szemlélésére, akár a romantikus hangulat megteremtése végett, akár gyermeki énünk kielégítése kedvéért.
A babona szerint ugyanis, ha hullócsillagot látunk, és kívánunk, teljesülni fog egy éven belül. Persze mindannyian ismerjük azt az érzést, mikor bizonytalanok vagyunk abban, hogy tényleg hullócsillag volt-e, vagy csak repülő, esetleg egy villanás szemüvegünk lencséjén, de a nagy számok törvénye alapján párat biztosan elcsípünk közülük. Arról nem is beszélve, hogy abban a pillanatban, mikor felismerjük a csodás tényt, hogy valóban azt láttuk, amiért akár hosszabb-rövidebb ideje nyakatekert pozícióban várakoztunk, mire észbe kapunk, már talán le is csúsztunk a jogos kívánás adta lehetőségről. Persze azért szép lassan gondolunk valamire… És bízunk benne, hogy talán egy fokkal közelebb kerülünk „Szent Lőrinc könnyei” segítségével a hőn áhított célunk megvalósításához.
Ki tudja? Talán csak babona. De ha mégsem… ? Jövő augusztus 12-éig kiderül. 🙂
Aki esetleg lecsúszott volna erről a három napos maximumról, ne csüggedjen, hiszen augusztus közepéig még elkaphat néhány égő meteordarabkát. Persze csak a 40-60 km-es távolságból érkező fénycsóva látványát. 🙂
Addig is járjunk nyitott szemmel, és biztos, ami biztos, az év többi napján mi magunk is tegyünk kívánságaink megvalósulásáért. 🙂

K.K.

2013-as Perseida-meteor. A kép Városlőd és Farkasgyepű között, a Szamárhegy nevű dombon készült
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Szoljon hozzá!
Hirdetés

Ez is érdekelhet