A LEGO ALAPÍTVÁNY ÉS A LEGO CSOPORT LÁTÁSSÉRÜLTEKKEL FOGLALKOZÓ SZERVEZETEKKEL ÖSSZEFOGVA KIFEJLESZTETTE A LEGO® BRAILLE KOCKÁK PROTOTÍPUSÁT

Braille_Kockak_gyerekek_kezeben_2.jpgAz újítást, amely LEGO® kockák bevonásával segítheti a vak és a látássérült gyerekeket a játékos tanulásban, látássérültek történetei és ötletei ihlették szerte a világból

A LEGO Alapítvány és a LEGO Csoport egy olyan úttörő kezdeményezés támogatását jelentette be, amely segít a vakoknak és a látássérülteknek Braille-írást tanulni játékos és érdekes módon, az erre kifejlesztett LEGO kockák segítségével. A LEGO® Braille Kockák projektet a párizsi Fenntartható Márkák Konferenciáján mutatták be.

A LEGO Braille Kocka koncepcióját először a Dán Vakok és Látássérültek Szövetsége vetette fel 2011-ben, majd 2017-ben a brazil Dorina Nowill Alapítvány a Vakokért ismét előterjesztette. Azóta a dán, a brazil, a brit és a norvég látássérültek szövetségeivel szoros együttműködésben alakították ki a prototípusokat, amelyeket ezekben az országokban már tesztelnek is.

„A ma már rendelkezésre álló több ezer hangoskönyv és számítógépes program mellett egyre kevesebb gyerek tanul Braille-írást olvasni” – mondta Philippe Chazal, az Európai Látássérültek Egyesületének kincstárnoka. „Ez különösen fontos, hiszen tudjuk, hogy a Braille-használók gyakran függetlenebbek, magasabb végzettséggel és jobb munkalehetőségekkel rendelkeznek. Meggyőződésünk, hogy a LEGO Braille Kockák segítik felkelteni a Braille tanulás iránti érdeklődést, ezért örülünk, hogy a LEGO Alapítvány lehetővé teszi a koncepció továbbfejlesztését, és eljuttatja azt a világ különböző tájain élő gyerekekhez.”

A LEGO Braille Kockákat ugyanannyi számú bütyökkel látjuk el, mint amennyit a Braille ábécé betűi és számai tartalmaznak, miközben teljes mértékben kompatibilisek maradnak a LEGO rendszerrel. Annak érdekében, hogy ez az eszköz a látó tanárok, diákok és családtagok számára is egyaránt használható legyen, minden kockán nyomtatva is szerepel majd az adott betű vagy karakter is. Ez a zseniális kombináció egy teljesen új és játékos megközelítést eredményez, hogy felkeltsük a vak és a látássérült gyerekek érdeklődését a Braille-tanulás iránt, lehetővé téve számukra, hogy egy sor olyan készséget fejlesszenek, amelyre egy rohanó világban szükségük lehet.

A LEGO Csoport vezető tervezőjeként dolgozó Morten Bonde maga is olyan genetikai szembetegségben szenved, amely miatt fokozatosan veszíti el a látását, így belső tanácsadóként vett részt a projektben. Morten jelenleg 4-es fokozatú látásvesztéssel él, de elhatározta, hogy nem hagyja, hogy ez korlátozza őt.

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

“Rendkívül inspiráló volt látni, hogy a diákok és a tanárok hogyan reagálnak a LEGO Braille Kockákra, emellett arra is emlékeztetett, hogy az életben csak olyan korlátokba ütközhetek, amelyeket a saját elmémben állítok fel. Nyilvánvaló, hogy a gyerekek érdeke, hogy függetlenek legyenek, és a társadalomban egyenlő eséllyel és feltételekkel rendelkezzenek. Megindító látni, hogy már kisgyermek korban milyen hatással van a termék a vak és a látássérült gyerekek tudományos önbizalmának és kíváncsiságának fejlődésére.”

A terméket jelenleg dán, norvég, angol és portugál nyelven tesztelik, míg a német, a spanyol és a francia verziókat 2019 harmadik negyedévében tesztelik majd. A végleges LEGO Braille Kockák készlet várhatóan 2020-ban jelenik meg, és a partnerhálózaton keresztül ingyenesen juttatják el azokról a piacokról kiválasztott intézményeknek, ahol a terméket tesztelték. A készletben található körülbelül 250 LEGO Braille Kocka  lefedi a teljes ábécét, a számokat 0-tól 9-ig, és a matematikai szimbólumokat, valamint tartalmaz olyan elemeket is, amelyek az oktatást és az interaktív játékokat inspirálják majd.

„A vakoknak és a látássérülteknek is vannak álmaik és céljaik a jövőjükre nézve, csak úgy, mint a látó gyerekeknek” - mondta John Goodwin, a LEGO Alapítvány vezérigazgatója. „Vágyuk a világ felfedezése és a játékon keresztüli társas élmények iránt ugyanolyan, ám gyakran akaratlanul is elszigetelődnek a különböző tevékenységekből való kirekesztettség során. A LEGO Alapítványnál úgy gondoljuk, hogy a gyerekek legjobban a játékon keresztül tanulnak, és ezáltal olyan készségeiket fejlesztik, mint például a kreativitás, az együttműködés és a kommunikáció, amire szükségük van a 4. ipari forradalom után. Ezzel a projekttel játékos és teljeskörű megközelítést kínálunk a Braille-írás tanulásához. Remélem, hogy a gyerekek, a szülők, a gondozók, a tanárok és a szakemberek világszerte olyan izgatottak lesznek, mint mi, és alig várjuk, hogy lássuk ennek a pozitív hatását.”

LEGO_Found.jpg

Hasznos információk

Közérdekű

Elérhetőségeink

Kapcsolat