ÚJBÓL TÁMADNAK A TELEFONOS CSALÓK!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten tanácsokkal szolgál a megelőzés érdekében.csalok6.jpg

Az elmúlt időszakban Jász-Nagykun-Szolnok megyében ismét megjelentek az úgynevezett telefonos csalók. Az idegenek vonalas telefonon hívják fel gyanútlan áldozataikat, és a nyugdíjfolyósító munkatársaként mutatkoznak be. A telefonáló elkéri a sértett bankkártyájának adatait, amit a hívott fél megad, majd az ismeretlen ezt követően a megszerzett adatok segítségével az interneten vásárol.

A csalók tárháza kifogyhatatlan. Újabb és újabb hamis állításokat találnak ki, amivel megpróbálják becsapni a gyanútlan embereket. Hivatkozhatnak többek között hatóságranyereményre, vagy akár bajba jutott gyermekükre, unokájukra.
csalok4.jpg

Az alábbi tanácsok betartásával elkerülhetők a kellemetlenségek és az áldozattá válás:

  • Ne adják ki a bankkártyájuk adatait (kártyaszám, hátoldalon lévő háromjegyű kód, lejárati dátum) sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások esetén illetékteleneknek, mivel ezekkel az információkkal online vásárlás történhet a kártya nélkül is!
  • Bankkártyáját soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárolja! A napi limitet, lehetőség szerint vásárlási szokásaihoz igazítsa!
  • Ha a bankkártyája elveszett, ellopták, illetve bármilyen módon kikerült ellenőrzése alól, vagy ha az adataival visszaélve fizettek, azonnal tiltassa le a banknál!
  • A tranzakciókról kérjen értesítést üzenetben, így azonnal értesül a pénzforgalomról, illetve a kártya használatának pontos helyszínéről!
  • Akármilyen kecsegtető ajánlattal, vagy akár túlfizetéssel keresi meg egy szolgáltató vagy hivatal legyen gyanakvó, mert nyeremény vagy pénzvisszafizetés helyett csalás áldozatává válhat!
  • Nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezelje fenntartással! A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.
  • A telefonos csalók általában rejtett számról telefonálnak. Kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát!
  • Ne hívjon vissza ismeretlen külföldi telefonszámokat!
  • Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!
  • Ne dőljön be olyan állítólagos banki elektronikus leveleknek, amelyek bankkártya adatai felől érdeklődnek! (például rendszer frissítésre hivatkozva)

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatul esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!

forrás: police.hu

Hírek röviden

HÍREK

Hírek, eredmények, beszámolók.

Miklósi Sport

Hasznos információk

Közérdekű

Elérhetőségeink

Kapcsolat