NE ADJON ESÉLYT A VEGYSZERTOLVAJOKNAK!

A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési szakemberei a vegyszerlopások megelőzésére hívják fel a figyelmet.vegyszerlopás.jpg

Szinte minden évszakban megjelennek olyan bűncselekmény-típusok, amelyek más időszakban nem jellemzőek. Ilyenek például télen az elhagyatott üdülők fosztogatása, nyáron a strandlopások, gépkocsifeltörések, kerékpárlopások, de a besurranással elkövetett lopások is gyakoribbak az átlagosnál.

A szezonális bűncselekmények kategóriájába sorolható a vegyszerlopás is. Hamarosan elkezdődnek a tavaszi mezőgazdasági munkálatok, ami miatt értékes vegyszerekkel töltik fel a mezőgazdasági tárolóhelyiségeket. Ezek a kemikáliák - megfelelő védelem hiányában - könnyű zsákmányai lehetnek a tolvajoknak. Az elkövetők több millió forintos kárt okozhatnak, hiszen a vegyszerek beszerzési ára – kis mennyiségben is – igen magas.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük fontolják meg tanácsainkat!

  • Amennyiben lehetőség van rá, akkor közvetlenül a felhasználás előtt szerezzék be a kemikáliákat.
  • FONTOS, hogy a vegyszerek beszerzésének időpontjáról, szállításáról, illetve a felhasználás idejéről, csak megbízható személyt tájékoztassanak!
  • Elsődleges szempont a nyílászárók épsége, biztonságos zárhatósága.
  • Az ajtókra, ablakokra célszerű rácsokat felszerelni.
  • Az ajtókat biztonsági zárakkal kell ellátni.
  • Ajánlatos elektronikai védelmet is alkalmazni.

A mozgás- és törésérzékelőkkel felszerelt riasztók sok esetben visszatartják a betörőt szándékától. A riasztók azonban csak akkor tudnak védelmet nyújtani, ha azok működőképesek és használják is őket. Hatékonyságuk rendszeres karbantartással biztosítható. A riasztó lehetőleg szabotázsvédett legyen, ami azt jelenteni, hogy amennyiben valaki megrongálja, a falról letépi, esetleg a vezetéket elvágja, azonnali riasztást fog eredményezni és megközelítőleg 125 dB hangerővel szirénázik.

Nagy mennyiségű vegyszerek tárolását nem ajánlott külterületen, lakott területektől távol megoldani. Ha a tárolás más módon nem lehetséges, akkor célszerű az épület őrzéséről vagyonvédelmi szolgáltató bevonásával gondoskodni.

Bűncselekmény észlelésekor hívja a 112 központi segélyhívó számot! Amennyiben vegyszerlopás történt, a bűncselekmény helyszínét mindenképp hagyja érintetlenül!

forrás: police.hu

Hasznos információk

Közérdekű

Jelenlegi állapot

KORONAVÍRUS

Elérhetőségeink

Kapcsolat