ZEBRA TERV A GYALOGOSOKÉRT

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is zajlik a Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési kampány.IMG-7e4d572a57ac068c815c626f40af904d-V.jpg
Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2019. május 14-e és 19-e között Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési kampányt hirdetett. A közlekedésbiztonsági akció célja, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosok biztonságára. Ezen időszak alatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében is fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a közlekedésbiztonság szempontjából kiemelt kockázatú gyalogos-átkelőhelyeknél.IMG-5b3367867c2e406aa5e10cd288b16200-V.jpg

A rendőrség kéri, hogy a balesetek megelőzése érdekében tartsák be az alábbi szabályokat!

Kérjük a gyalogosokat:

  • A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
  • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!
  • Éjszak és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat, vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!
  • A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán, vagy a kerékpárúton kell közlekednie! Ezek hiányában az úttesten közlekedhetnek.
  • A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

  • A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, ezért haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
  • Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!
  • Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!
  • Ne rutinból közlekedjenek!

Továbbá ne feledjék életkoruknak megfelelően a balesetmentes közlekedés szabályaira tanítani gyermekeiket!

… hogy mindenki hazaérjen!

IMG-2bc39c3ba4f4f79f586c40f5a908d869-V_0.jpg

forrás: police.hu

 

Hírek röviden

HÍREK

Hírek, eredmények, beszámolók.

Miklósi Sport

Hasznos információk

Közérdekű

Jelenlegi állapot

KORONAVÍRUS

Elérhetőségeink

Kapcsolat

SPORT HÍREK